O białkach
Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.
Indywidualna dieta
Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.
W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.
Czystość odżywki
Czysty skład, czyli inaczej czystość produktu- na przykład białka- jest bardzo ważny do prawidłowego wchłaniania się substancji, ale nie tylko. Na rynku coraz więcej dostępnych jest odżywek, które poza wysoką czystością analizy składowej, reklamują się organicznym pochodzeniem, albo organiczną budową.
Bowiem co z tego, że przyjmujemy po 100g czystego białka, skoro tylko 40% z tego się wchłonie. Dlatego ważne jest, aby wybierać te produkty, które są pochodzenia naturalnego, a nie syntetycznie tworzone. No i dieta również powinna być bogata w ważne dla budowy mięśni substancje.